Kypros – Afroditen saari

Cyprus map

Kyproksen kartta

Kypros on 9250 km2 pinta-alallaan Välimeren kolmanneksi suurin saari. Se sijaitsee 75 km Turkista etelään ja 105 km Syyriasta länteen. Kyproksella on siis hyvin erikoinen sijainti kolmen maanosan risteyksessa Välimeren itäisessä pohjukassa.

Ilmastoltaan aina miellyttävällä ja nähtävyyksiltään monipuolisella saarella on 9000 vuotta vanha historia. Rakkauden jumalatar Afroditen sanotaan syntyneen saaren rannikolla meren aalloista. Saari oli asuttu jo 5800 eKr, myöhemmän kivikauden aikana. Kyproksen strategisesti tärkeä sijainti, kuparilöydökset ja runsas puuvaranto tekivät siitä halutun. Valtaa ovat pitäneet muun muassa foinikialaiset, assyrialaiset, egyptiläiset ja persialaiset. Rooman valtakunnan herruus kesti monta sataa vuotta. Heidän jälkeen tulivat bysanttilaiset, ranskalainen Lusignanin-suku ja venetsialaiset. Turkkilaiset ja islaminusko hallitsivat saarta 300 vuotta aina siihen asti kun Iso-Britannia otti saaren haltuunsa 1878 vuoteen 1960 asti.

Capo Grecko, Protaras, Ayia Napa, Cyprus

Capo Grecko, Protaras, Ayia Napa, Kypros

Vuonna 1960 Kyproksesta tuli itsenäinen valtio ensimmäistä kertaa 3500 vuoteen. Heinäkuussa 1974 Turkki hyökkäsi Kyprokselle ja valtasi saaren pohjoisosan. Tänä päivänä saaresta kolmasosa on edelleen Turkin armeijan miehittämänä. “Vihreä linja” jakaa Kyproksen kahteen osaan: kansainvälisesti tunnustamaton kyproksenturkkilaisten asuttama Pohjois-Kypros käsittää noin 37% saaren pinta-alasta, kyproksenkreikkalaisten hallinnoima eteläosa loput. Myös pääkaupunki Nikosia on jaettu kreikkalaiseen -ja turkkilaiseen puoleen.Vuonna 2004 Kypros liittyi EU:in kahtia jaettuna valtiona ja käytännössa pohjoispuoli jäi unionin ulkopuolelle. Neuvottelut ratkaisun löytämiseksi jatkuvat edelleen.

Salamis, Pafos

Salamis, Pafos

Kypros on saari täynnä vastakohtia. Troodoksen vuoristo ja toisaalta kilometrejä pitkät aurinkorannat tarjoavat mahdollisuuden kokea erilaisia maisemia viikonkin loman aikana. Saarella on pieniä idyllisiä kyliä, mutta myös nykyaikaisia kaupunkeja. Historiallisia nähtävyyksiä on runsaasti ja juhlia ja tapahtumia lähes viikottain. Saaren kansanperinne on rikas.on saari täynnä vastakohtia. Troodoksen vuoristo ja toisaalta kilometrejä pitkät aurinkorannat tarjoavat mahdollisuuden kokea erilaisia maisemia viikonkin loman aikana. Saarella on pieniä idyllisiä kyliä, mutta myös nykyaikaisia kaupunkeja. Historiallisia nähtävyyksiä on runsaasti ja juhlia ja tapahtumia lähes viikottain. Saaren kansanperinne on rikas.

Kristinusko tuli Kyprokselle vuonna 45 jKr, evangelista Paavalin ja Barnaban ansiosta 78% saarelaisista on edelleen ortodokseja. Muslimeja on 18%. Väkiluku on 810000, joista n. 200000 on kyproksenturkkilaisia.

Nähtävyyksien lisäksi saari tarjoaa harrastusmahdollisuuksia muun muassa kalastukseen, maastopyöräilyyn, vaellusretkiin, golfiin sekä erilaisiin vesiurheilu- ja purjehdusharrastuksiin. Kaikkialla on turvallista ja helppoa matkailla, sillä Kyproksella puhutaan englantia yleisesti ja rikostilastojen luvut ovat alhaisia. Auton vuokraamisessa on hyvä muistaa, että Kyproksella on vasemmanpuoleinen liikenne. Valuutta on euro.

Omodos, Cyprus

Omodos, Kypros

Lisää tietoa Kyproksesta löytyy CTO:n (Cyprus Tourist Organisation) kotisivuilta www.visitcyprus.com

www.cyprus.com osoitteesta löytyy paljon tietoa koko saaresta, samoin osoitteesta www.discovercyprus.com

www.agrotourism.com.cy osoitteesta löytyy tietoa kylistä, luonnosta ja kylämajoituksesta

 www.cyprusevents.net osoitteesta löytyy tietoja kaikkien alueiden tapahtumista

 www.cyprussummer.com osoitteesta löytyy tietoja hotelleista, ravintoloista ja baareista.

 

 

Need help? Email Us Here! Chat With Us Now!

← Prev Step

Thanks for contacting us. We'll get back to you as soon as we can.

Please provide a valid name, email, and question.

Powered by LivelyChat
Powered by LivelyChat Delete History

Pin It on Pinterest

Share This